problem z szybkim natarciem autopompa Godiva
-
Topic author - Posty: 18
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Mińsk Mazowiecki
- Status: Offline
problem z szybkim natarciem autopompa Godiva
Witam, w mojej OSP posiadamy Volvo FL 614 z ''94r wyposażony w 2 linie szybkiego natarcia. Autopompa GODIVA, po przekręceniu zaworu na wysokie ciśnienie(zawód przekręca sie bardzo ciężko) nie daje żadnego efektu woda leje sie jak z węża ogrodowego, manometr wysokiego ciśnienia wskazuje ten sam stan co na małym ciśnieniu.Co robić?jaka moze być przyczyna?
Re: problem z szybkim natarciem autopompa Godiva
Też mam ten problem!!!
A możecie zrobić zdjęcie autopompy? Miałem styczność z tą pompą. Prawdopodobnie trzeba odpowietrzyć układ HP, ale nie chciałbym prowadzić Was w błąd.
-
- OSP (gm., woj.): woj. wielkopolskie
a czyściliście już kiedyś filtr siatkowy na pompie??często podczas tankowania zbiornika, w wodzie z sieci znajdują się kamienie a nawet i kawałki śrub a później podczas pracy pompy zapychają filtr i nie ma ciśnienia!!
-
Witam, nie czyściliśmy filtra ponieważ nie wiemy gdzie sie on znajduje, zdjecie podeślę dziś.
zgadzam się i ja.
-
sitko przeczyszczone, jest znaczna poprawa:) A o co chodzi z odpowietrzeniem układu HP???
-
- OSP (gm., woj.): woj. wielkopolskie
jak jest poprawa to podobna operacja co pół roku 

Dziękuję za wyjaśnienia.
dzięki za wyjaśnienie.
-
- OSP (gm., woj.): osp Władysławowo gm opinogóra Górna woj mazowieckie
Witam posiadamy również Volvo FL 614 z pompą GODIVA jeśli można prosić o informacje gdzie znajduje się filtr w pompie.
-
w naszej autopompie filtr znajdował sie za zawodem przełączającym (niskie / wysokie ciśnienie), jak zajrzysz za manometrami do środka to zobaczysz korek po lewej stronie, który odkręca sie dużym kluczem sześciokątnym,rozmiaru nie pamietam ale coś powyżej 32,w środku znajduje sie sitko.
-
- OSP (gm., woj.): Bierutów Dolnośląskie
Witam też miałem ten sam problem. Z tyluza autopompa jest niewielka flansza skręcone na 6 śrub klucz 13 trzeba ja rozkręcić tam w środku jest membrana scisnieta dwoma podkladkami i prawdopodobnie one zgniły więc przy włączeniu szybkiego natarcia ciśnienie wywala tamtędy wodę. Sposób naprawy jest bardzo prosty tylko ciężkie dojście. Trzeba to rozkrecic wymienic te podkladki poskrecac najlepiej tez uzyc silikonu i gotowe. Pozdrawiam.