Samochód pożarniczy
-
Topic author - Posty: 13
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Pluksowęsy, kujawsko pomorskie
- Status: Offline
Samochód pożarniczy
Witam
Nasza jednostka zaczęła zbierać pieniądze na samochód ze zbiornikiem wodnym. No i tu moje pytanie, jaki? Oglądaliśmy kilka modeli, najbardziej do spodobał nam się Renault G270. Jaki polecacie wóz tak do 60 000 - 70 000 zł?
Nasza jednostka zaczęła zbierać pieniądze na samochód ze zbiornikiem wodnym. No i tu moje pytanie, jaki? Oglądaliśmy kilka modeli, najbardziej do spodobał nam się Renault G270. Jaki polecacie wóz tak do 60 000 - 70 000 zł?
Re: Samochód pożarniczy
Witam
My mamy Renault G270 rok 1995. kupiony za 70 tys w roku 2014. zbiornik 3150l. jeśli chodzi o komfort jazdy to super. mankamentem jest zbyt płytka zabudowa. Np pływającą Niagarę musieliśmy trochę zł-ukosować. Jeśli jeszcze raz miałbym decydować czy kupować to auto nie zastanawiałbym się chwili. Do dziś przeglądam serwisy z autami pożarniczymi i przez te dwa lata może dwa auta były w tej cenie na podobnym poziomie jak ta Renault.
POLECAM
My mamy Renault G270 rok 1995. kupiony za 70 tys w roku 2014. zbiornik 3150l. jeśli chodzi o komfort jazdy to super. mankamentem jest zbyt płytka zabudowa. Np pływającą Niagarę musieliśmy trochę zł-ukosować. Jeśli jeszcze raz miałbym decydować czy kupować to auto nie zastanawiałbym się chwili. Do dziś przeglądam serwisy z autami pożarniczymi i przez te dwa lata może dwa auta były w tej cenie na podobnym poziomie jak ta Renault.
POLECAM
O ile wiem, samochód który będziesz chciał wprowadzić do podziału bojowego od jakiegoś czasu musi posiadać certyfikat dopuszczający go do stosowania w ochronie ppoż wydany przez CNBOP. Nie wszystkie samochody, nawet te produkowane w Polsce - zwłaszcza starsze - go mają. A jego koszty znowu poszły w tym roku w górę (i to znacznie). Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie.
http://strazacki.pl/artyku%C5%82y/uzywa ... puszczenia
http://strazacki.pl/artyku%C5%82y/uzywa ... puszczenia
-
Jezeli mógłbym ci doradzić nie kupujcie od handlarza !! będzie wam wmawiał że nie potrzeba certyfikatu ale gówno prawda !! każde auto które pochodzi z zagranicy lub zostało wycofane z podziału bojowego a następnie sprzedane musi posiadac certyfikat cnbop !! musicie kupić samochód z jednostki która cały czas posiada go w podziale bojowym i nie wycofała go jedyny sposób obejścia certyfikatu
wiem bo nie dawno to przerabiałem ....
pozdrawiam !!

pozdrawiam !!
Ja napiszę tak.
Nasz samochód był kupowany przez gminę na podstawie przetargu publicznego jako wóz bojowy do akcji.
Wóz został zakupiony u 'handlarza ' jako sprowadzony z kraju należącego do UE.
Gdy wprowadziliśmy go do podziału w komendzie PSP poproszono nas o dokumenty które świadczą ze wóz był tam użytkowany jako bojowy i miał u nich wszystkie pozwolenia. Nasz był tam wycofany z podziału i nie było z tym problemu.
PSP bez problemu przyjęła go nam na stan i dysponuje nas na akcję właśnie tym wozem.
Ale to było dwa lata temu i może coś się zmieniło w tej materii, albo u nas ludzie normalniejsi.
Nasz samochód był kupowany przez gminę na podstawie przetargu publicznego jako wóz bojowy do akcji.
Wóz został zakupiony u 'handlarza ' jako sprowadzony z kraju należącego do UE.
Gdy wprowadziliśmy go do podziału w komendzie PSP poproszono nas o dokumenty które świadczą ze wóz był tam użytkowany jako bojowy i miał u nich wszystkie pozwolenia. Nasz był tam wycofany z podziału i nie było z tym problemu.
PSP bez problemu przyjęła go nam na stan i dysponuje nas na akcję właśnie tym wozem.
Ale to było dwa lata temu i może coś się zmieniło w tej materii, albo u nas ludzie normalniejsi.
Jeżeli chodzi o auta z zagranicy to myślę, że każde województwo ma swoje ,,wytyczne". Wiem, że w Polsce w pewnych województwach nie było problemu wprowadzenia do podziału auta sprowadzonego z zagranicy bez certyfikatu CNBOP. Są jednak też takie województwa, które wymagają taki certyfikat. Przerabiałem to nie dawno i użytkownik Preses1985 ma rację, że bez tego certyfikatu bądź spełnienia innych warunków auta nie zostaną wprowadzone do podziału.
Auto sprowadzone z zagranicy może być dopuszczone jeżeli spełnia następujące warunki:
-zrobienie badania w CNBOP (koszt około 60tyś. zł z tego co się orientowałem)
-auto było sprowadzone z zagranicy przed sierpniem 2007 roku i nigdy nie było wycofane z podziału bojowego ( w czerwcu wprowadzono rozporządzenie odnośnie aut sprowadzanych z zagranicy, te rozporządzenie obowiązuje od sierpnia 2007 roku(dokładnej daty nie pamiętam)
Także takie mniej więcej są warunki zakupu auta z zagranicy. Wiem, że zaraz odezwą się handlarze, że to nie prawda, że nie prawda, że wielu kupuje i nie ma problemu z wprowadzeniem do podziału. Ale warto wiedzieć, że jeżeli dzisiaj ktoś to wprowadzi do podziału to kiedyś przyjdzie ktoś inny i zobaczy to, że te auta są wprowadzone do podziału niezgodnie z przepisami i wtedy będzie problem. Podsyłam link do Internetowego Systemu Aktów Prawnych gdzie jest to rozporządzenie o którym mówię: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071431002
ps. w moim województwie też jednostka wprowadziła auto do podziału ale ktoś po jakimś czasie zobaczył, że to niezgodnie z prawem i był kłopot bo auto trzeba było wycofać z podziału albo zrobić badanie w Centrum pod Warszawą.
Auto sprowadzone z zagranicy może być dopuszczone jeżeli spełnia następujące warunki:
-zrobienie badania w CNBOP (koszt około 60tyś. zł z tego co się orientowałem)
-auto było sprowadzone z zagranicy przed sierpniem 2007 roku i nigdy nie było wycofane z podziału bojowego ( w czerwcu wprowadzono rozporządzenie odnośnie aut sprowadzanych z zagranicy, te rozporządzenie obowiązuje od sierpnia 2007 roku(dokładnej daty nie pamiętam)
Także takie mniej więcej są warunki zakupu auta z zagranicy. Wiem, że zaraz odezwą się handlarze, że to nie prawda, że nie prawda, że wielu kupuje i nie ma problemu z wprowadzeniem do podziału. Ale warto wiedzieć, że jeżeli dzisiaj ktoś to wprowadzi do podziału to kiedyś przyjdzie ktoś inny i zobaczy to, że te auta są wprowadzone do podziału niezgodnie z przepisami i wtedy będzie problem. Podsyłam link do Internetowego Systemu Aktów Prawnych gdzie jest to rozporządzenie o którym mówię: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071431002
ps. w moim województwie też jednostka wprowadziła auto do podziału ale ktoś po jakimś czasie zobaczył, że to niezgodnie z prawem i był kłopot bo auto trzeba było wycofać z podziału albo zrobić badanie w Centrum pod Warszawą.
Zapytajcie u siebie w PSP w operacyjnej . U nas nie było problemu z wprowadzeniem auta z UE wszystkie jednostki w gminie wymieniły Stary i Jelcze na Renault G 230 lub Midliner nikt nie narzeka .
-
Witam
Troszkę mnie na forum nie było. Dzięki za uwagi już wiemy trochę więcej w temacie. W przyszłym tygodniu wybieram się do PSP popytać jak to u nas wygląda. Może uda nam się kupić samochód, który wycofany będzie z innej jednostki która jest w KSRG, tak byłoby najbezpieczniej no i mielibyśmy pewność co kupujemy. Jawiszek jeśli chcesz zabytkowy wóz to chętnie odsprzedamy Ci naszego żuka jak już będziemy mieli coś lepszego
. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie drabiny aluminiowej. Planujemy kupić drabinę aluminiową trzy częściową. Jaką drabinę kupić, jakie musi posiadać atesty?
Troszkę mnie na forum nie było. Dzięki za uwagi już wiemy trochę więcej w temacie. W przyszłym tygodniu wybieram się do PSP popytać jak to u nas wygląda. Może uda nam się kupić samochód, który wycofany będzie z innej jednostki która jest w KSRG, tak byłoby najbezpieczniej no i mielibyśmy pewność co kupujemy. Jawiszek jeśli chcesz zabytkowy wóz to chętnie odsprzedamy Ci naszego żuka jak już będziemy mieli coś lepszego

-
Witam
Oglądałem wczoraj samochody typy mercedes, daf, te wozy były z lat 80, ale np. miały wyciągarkę, napęd 4x4, łańcuchy pod koła. Mercedes, którego oglądałem był z 1980 r., a karosowany był w 19889, zbiornik 2500l. Drugą ofertę od OSP mam Renault G230 z 1995 r.. Co waszym zdaniem lepiej wybrać? Szukać coś ze starszych modeli? Jak jest z ewentualną naprawą takiego sprzętu? Czy jednak iść w kierunku pierwszym, czyli samochody produkowane po 1990 r.?
Oglądałem wczoraj samochody typy mercedes, daf, te wozy były z lat 80, ale np. miały wyciągarkę, napęd 4x4, łańcuchy pod koła. Mercedes, którego oglądałem był z 1980 r., a karosowany był w 19889, zbiornik 2500l. Drugą ofertę od OSP mam Renault G230 z 1995 r.. Co waszym zdaniem lepiej wybrać? Szukać coś ze starszych modeli? Jak jest z ewentualną naprawą takiego sprzętu? Czy jednak iść w kierunku pierwszym, czyli samochody produkowane po 1990 r.?
-
- OSP (gm., woj.): Pruszcz Gdański., Pomorskie woj.
W internecie można kupić wiele części samochodowych i akcesoriów, które są potrzebne do utrzymania naszych pojazdów w dobrym stanie. Nie tak dawno temu musiałem kupić filtr automatycznej skrzyni biegów do mojego samochodu. Zdecydowałem się na zakup Pasy układu rozrządu silnika spalinowego i zestawy pasów 2407.pl/pasy-uklad-rozrzadu-silnika-spalinowego-zestawy-pasow-ukladu-rozrzadu-silnika-spalinowego , ponieważ mogłem porównać różne modele i wybrać ten, który najlepiej pasował do mojego pojazdu. Zacząłem od przeglądania różnych sklepów internetowych oferujących części samochodowe. Przejrzałem kilka stron, ale w końcu trafiłem na stronę, która oferowała szeroki wybór filtrów automatycznej skrzyni biegów w dobrych cenach. Znalazłem odpowiedni filtr do mojego samochodu i zamówiłem go. Proces zamawiania był bardzo prosty. Wystarczyło wybrać produkt, dodać go do koszyka i przejść przez proces płatności. Po złożeniu zamówienia otrzymałem potwierdzenie e-mail z informacją o dostawie i numerem śledzenia przesyłki. Cieszę się, że zdecydowałem się na zakup przez internet, ponieważ udało mi się znaleźć filtr automatycznej skrzyni biegów w dobrej cenie i w prosty sposób go zamówić. Jest to świetna opcja dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na szukanie części samochodowych w tradycyjnych sklepach.
Z tego, co wiem, to takie zakupy również można ogarnąć poprzez leasing. Zobaczcie tutaj - https://leasing24.poznan.pl/
Znam ten temat i wiem, jak wygląda finansowanie od początku do końca.
On nam to załatwiał. Filip nie potrzebował spotkań na żywo - formalności załatwił zdalnie.
Umowę zawarliśmy online. Pokazał konkretnie, dlaczego powinniśmy wybrać akurat daną ofertę.
Mamy porównanie - dostaliśmy różne oferty i to jego propozycja była tą zdecydowanie najlepszą.
Znam ten temat i wiem, jak wygląda finansowanie od początku do końca.
On nam to załatwiał. Filip nie potrzebował spotkań na żywo - formalności załatwił zdalnie.
Umowę zawarliśmy online. Pokazał konkretnie, dlaczego powinniśmy wybrać akurat daną ofertę.
Mamy porównanie - dostaliśmy różne oferty i to jego propozycja była tą zdecydowanie najlepszą.
Volvo Car Kalisz https://volvocarkalisz.volvocars-partne ... ie/selekt/ zaprasza do odwiedzenia swojej strony internetowej, gdzie klienci znajdą ofertę samochodów używanych z programu Volvo Selekt. Te starannie wyselekcjonowane pojazdy, objęte gwarancją, przechodzą rygorystyczne testy techniczne, dzięki czemu klienci mają pewność, że otrzymują auto najwyższej jakości.