Zbyt twarda woda?
- 
				mirrka25
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Kielce, świętokrzyskie
- Status: Offline
Zbyt twarda woda?
Czy Waszym problemem również jest zbyt twarda woda i ciągły problem z kamieniem w czajniku albo w pralce? Dlatego chciałam się Was zapytać, czy stosujecie może coś takiego: http://www.krput.org.pl/ecoperla-slimli ... aczy-wody/ , co zmiękcza wodę? Bo nie wiem, czy warto jest to w ogóle kupować? Chciałabym się najpierw dowiedzieć, jak to w ogóle działa?

Re: Zbyt twarda woda?
Ja na szczeście nie mam twardej wody i nie musze w nia w żaden sposób ingerować

Pamiętajcie, żeby do twardej wody nie skakać na główkę.

Noo to prawda, w ogóle nie nalezy skakać.

U mnie problemów z wodą nie ma, więc nie muszę się martwić o instalacje filtrów, czy tym podobnych rzeczy

Ja problemu nie zauważałem, ale małżonka i mamusia tak. Pierwsza narzekała na stan włosów i skóry, druga na stan pralki i czajnika.   Zmiękczacz załatwił sprawę, nie jest potrzebny nawet montaż, można samemu założyć
 Zmiękczacz załatwił sprawę, nie jest potrzebny nawet montaż, można samemu założyć

Zmiękczacz załatwił sprawę, nie jest potrzebny nawet montaż, można samemu założyć
 Zmiękczacz załatwił sprawę, nie jest potrzebny nawet montaż, można samemu założyćRe: Zbyt twarda woda?
Ja też nigdy nie wiem, jaką właściwie mamy wodę. Jak to niby sprawdzić?

http://allegro.pl/tester-twardosci-wody ... 41640.htmlsamwise pisze:Ja też nigdy nie wiem, jaką właściwie mamy wodę. Jak to niby sprawdzić?
kupujesz taki teścik, tylko nie paskowy, bo to ściema. No i używasz zgodnie z instrukcją: wlewasz wodę do probówki i zakrapiasz testerem licząc wpuszczone krople. Jak woda zabarwi się na niebiesko to kończysz test i porównujesz wynik wpuszczonych kropli do załączonej skali. Wiesz wszystko.

OK, dzięki. Wreszcie się dowiem, na czym stoję.

- 
				mirrka25
 Topic author
- OSP (gm., woj.): Kielce, świętokrzyskie
a mogłabym Cię trochę podpytać o ten zmiękczacz? Ja też czuję, że woda jest twarda, ale najlepiej to widzę właśnie po czajniku i armaturze...MrMoon pisze:Ja problemu nie zauważałem, ale małżonka i mamusia tak. Pierwsza narzekała na stan włosów i skóry, druga na stan pralki i czajnika.Zmiękczacz załatwił sprawę, nie jest potrzebny nawet montaż, można samemu założyć
Czy to urządzenie jest drogie w eksploatacji? Czy czujesz różnicę w smaku albo barwie wody? Czy zmiękczacz jest głośny? Czy mogę używać zmiękczacza jak mam wodę z własnej studni a nie z wodociągów? I co sądzisz o takiej kolumnie? http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiek ... ower-M/584
- 
				wanicz

- OSP (gm., woj.): małusy wielkie , śląskie
uwyzwaj zmiekczaczy

Eksploatacja urządzenia to groszowy koszt. Różnica w smaku czy zapachu nie jest dla mnie jakoś mocno wyczuwalna, bo ja nie miałem brudnej owody tylko twardą, widać za to różnicę w wyglądzie np herbaty. Jest idealnie krystaliczna a na szklance nie zostaje żaden osad. Zmiękczacza nie słyszę wcale, ale stoi w kotłowni, więc mogę nie być do końca obiektywny.  

To z jaką wodą możesz go używać raczej będzie zależało od konkretnego urządzenia. Ten model, który ja mam jest przeznaczony i do wodociągowej i studziennej. Ten który wybrałaś nada się do studni.

To z jaką wodą możesz go używać raczej będzie zależało od konkretnego urządzenia. Ten model, który ja mam jest przeznaczony i do wodociągowej i studziennej. Ten który wybrałaś nada się do studni.

u mnie niestety woda jest bardzo twarda.. kupujemy specjalne filtry

- 
				Wandka

- OSP (gm., woj.): poznań, wielkopolskie
Niestety problem zbyt twardej wody jest dość powszechny. Taka woda niekorzystnie wpływa na wszelkiego rodzaju urządzenia, które mamy w kuchni, dlatego też warto stosować wszelkiego rodzaju filtry, na przykład do ekspresów do kawy. Na stronie https://strefafiltrow.pl/oprócz takich filtrów można kupić dodatkowo różnego rodzaju odkamieniacze, na przykład w tabletkach lub płynie. Warto stosować tego typu środki regularnie, ponieważ jeśli zaniedbamy sprzęt i warstwa kamienia będzie zbyt gruba, może być później bardzo trudna, a czasami nawet niemożliwa do usunięcia...

- 
				karneol

- OSP (gm., woj.): Toruń, kujawsko-pomorskie
Filtry są ok, ale ja dodatkowo używam zmiękczacz wody bwt i bardzo sobie chwalę