CENTRA KSZTAŁCENIA NA ODLEGŁOŚĆ
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Kontakt:
- Status: Offline
-
Re: CENTRA KSZTAŁCENIA NA ODLEGŁOŚĆ
Witam. Choć temat ucichł na tym forum jednak zdecydowałem się coś napisać. Dostałem nową umowę do podpisu i jestem w kropce. Całe te centrum wg. mnie to wielka lipa. Oczywiście jest codziennie odwiedzane ale przez dzieci które czatują bądź grają ciągle na grach. Miały być szkolenia, seminaria a jest ogólny "kołchoz". Teraz dostaję umowę która nakłada na nas obowiązek utrzymania tego wszystkiego przez 5 lat. Oczywiście o pomocy w finansowaniu ani słowa więc pewnie my pokryjemy koszta łącza internetowego i zatrudnienia personelu. Jeżeli jest inaczej to proszę o odpowiedzi może Wy macie jakieś inne informacje na ten temat. Pozdrawiam wszystkich.
Zgadzam się z kolegą powyżej - ICEO to wielka lipa - jedyny plus to te kompy, które mam nadzieję, pozostaną w jednostkach. Szumnie nazwane Internetowe Centra Edukacyjno Oświatowe - fajnie, tylko ciekaw jestem kto wymyślił ten projekt - bo na pewno nikt kto mieszka na wsi - tu zawsze jest coś do zrobienia, zaczął się okres żniw, ludzie całe dnie spędzają w polu, nie mając nawet ochoty żeby przyjść! Z drugiej strony, komputer w świadomości społeczeństw wiejskich (mam na myśli swoją miejscowość oraz ludzi powyżej 40 r.ż.) to narzędzie, dzięki któremu dzieci mają fajną zabawę no i UCZY... ale nie ich, bo im to się już do niczego nie przyda itd... itp...
Pewnego dnia postanowiłem 'pogadać' z miejscowym 'szefem' kółka rolniczego - odpowiedź: "Panie, kumputer mi nie powie jak pole łorać[...]"... [no comment!]
Coś w tym stylu - TAK ALE DLA MŁODZIEŻY!!!
Dziś dzieciaki, które głównie zasilają listy obecności, kręci coś innego niż certyfikaty ICEO - oni chcą zrelaksować się przy komputerze - internet, jako taki - jest niemal doskonałym źródłem relaksu - internautów przekonywać nie muszę, ale chcę przekazać moją myśl ludziom którzy klaskali na wieść o takim projekcie: LUDZIE BIJCIE SIę W PIERSI - TA LIPA (delikatnie rzecz ujmując) JEST WASZEGO AUTORSTWA I JESTEśCIE ZOBOWIąZANI DO WZIECIA NA SIEBIE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA SYF, JAKI POZOSTANIE.
Oczywiście - teoria mówi coś innego - szerzenie edukacji na wsi... plan niemal idealny, pięknie by to wyglądało; jest komputer, jest internet; wiejskie "babuszki" w chustach na głowach nieśmiale dotykające klawiatury... no bajka po prostu... prawie jak wizja Marksa i Engelsa... czy jakoś tak - czym by to nie było to utopia...
Mam nadzieje, ze gdzieś są miejscowości, gdzie to sie sprawdziło - innymi słowy - gdzie ludzie zdają sobie sprawę, ze to sie przyda. Podsumowując - chciałbym oświadczyć, ze nie mam na celu nikogo obrazić, jedynie chciałem podzielić sie swoja refleksja po kilku miesiącach działania ICEO
Pewnego dnia postanowiłem 'pogadać' z miejscowym 'szefem' kółka rolniczego - odpowiedź: "Panie, kumputer mi nie powie jak pole łorać[...]"... [no comment!]
Coś w tym stylu - TAK ALE DLA MŁODZIEŻY!!!
Dziś dzieciaki, które głównie zasilają listy obecności, kręci coś innego niż certyfikaty ICEO - oni chcą zrelaksować się przy komputerze - internet, jako taki - jest niemal doskonałym źródłem relaksu - internautów przekonywać nie muszę, ale chcę przekazać moją myśl ludziom którzy klaskali na wieść o takim projekcie: LUDZIE BIJCIE SIę W PIERSI - TA LIPA (delikatnie rzecz ujmując) JEST WASZEGO AUTORSTWA I JESTEśCIE ZOBOWIąZANI DO WZIECIA NA SIEBIE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA SYF, JAKI POZOSTANIE.
Oczywiście - teoria mówi coś innego - szerzenie edukacji na wsi... plan niemal idealny, pięknie by to wyglądało; jest komputer, jest internet; wiejskie "babuszki" w chustach na głowach nieśmiale dotykające klawiatury... no bajka po prostu... prawie jak wizja Marksa i Engelsa... czy jakoś tak - czym by to nie było to utopia...
Mam nadzieje, ze gdzieś są miejscowości, gdzie to sie sprawdziło - innymi słowy - gdzie ludzie zdają sobie sprawę, ze to sie przyda. Podsumowując - chciałbym oświadczyć, ze nie mam na celu nikogo obrazić, jedynie chciałem podzielić sie swoja refleksja po kilku miesiącach działania ICEO
Piekło: przyszłe miejsce pobytu tych wszystkich, którzy lubią igrać z ogniem.
Co sądzicie o nowych aneksach do umów ? Według mnie to jest to trochę nie wporządku, zmieniając zasady bez wcześniejszej konsultacji z Zarządami OSP oraz Gminami.
Nasz Zarząd OSP raczej nie podpisze tego aneksu (skonsultujemy to jeszcze z prawnikiem)
Pozdrowienia dla wszystkich!
Nasz Zarząd OSP raczej nie podpisze tego aneksu (skonsultujemy to jeszcze z prawnikiem)
Pozdrowienia dla wszystkich!
-
Aneksu do umowy nie podpisaliśmy z tego względu, że gdyby był tam zapis tylko dotyczący zmiany kwoty za wynajem to ok. ale "usadzenie" nas z tym wszystkim na kolejne 5 lat oraz finansowanie tego wszystkiego przez OSP to trochę za wiele. Zdawaliśmy sobie sprawę, że w umowie pierwszej też był taki zapis lecz warunki dotyczące pomieszczeń i możliwości współpracy z gminą po 30 września były bardziej obiecujące. Ponadto sprzęt po okresie 5 letnim zostanie przekazany dla ZOSP.RP czyli zapewne Warszawie a co nam zostanie pewnie....... Czekam na informacje od naszego koordynatora, mają spotkać się na ogólnopolskim spotkaniu i mają wyjaśnić wiele spraw w tym kierunku. Pozdrawiam
5 lat i komputery mozna sobie wsadzić gdzieś. normalny czas "zycia" komputera to 3 lata, no 5 maxymalnie bo po tym czasie jest to zabytek.
popatrzcie - wyszedl office 2007 (co 2-3 latka wychodzi nowy) za 5 lat pewnie juz będą dwie kolejne wersje i nauka staroci nie ma sensu. owszem roznica między officem 2000 a 2003 byla mala ale między 2000 a 2007 jest spora przepaść.
podobnie jest z kazdym programem czy systemem operacyjnym - za szybko się to zmienia.
poza tym sam sprzęt - 5 lat - hmm kupowalem sobie notebooka 3-4 lata temu - super wypasny na tamte czasy - ludzie pytali się po co tyle kasy wydaję (ponad 6tys pln). minęło 4 latka i coz - jest za wolny zebym uzywał np visty a nie oszukujmy się to jest przyszloscią czy tego chcemy czy nie tak jak bylo z win xp.
nie bardzo rozumiem tego calego projektu ale myslalem o nim trochę i ....
mieszkam w malej wsi -> 80-100 mieszkanców, ośrodek przedszkolny, trochę mlodziezy.
poza remizą z naszym zuczkiem nie mamy tak naprawdę miejsca aby się spotkać ktore byloby naszą wlasnością (wiecie - wyremontowac i zrobic dla siebie). zastanawialem sie czy nie warto wlasnie zrobić pomieszczenia z max 4 komputerami + projektorem + łączem z netem. co do komputerow bylaby to prosta tanizna bo szkoda ladować kasę w bloto ktora się zestarzeje w 5 lat (zakladając ze remont mozna zrobić samemu, UG da trochę materiałów to taką salkę na pogadanki i inne spotkania gdzie mozna coś pokazac mozna zrobić i wyposażyc w 10 tys PLN). pozostaje oplata ne łącze adsl. pracownicy to byliby ludzie z osp ktorzy wlasnie przypilnują aby mlodzież miala się gdzie odstresować i może czegoś nauczyć.
takie cos warto zrobić.
ale jakoś ten projekt centrów mi nie odpowiada.
popatrzcie - wyszedl office 2007 (co 2-3 latka wychodzi nowy) za 5 lat pewnie juz będą dwie kolejne wersje i nauka staroci nie ma sensu. owszem roznica między officem 2000 a 2003 byla mala ale między 2000 a 2007 jest spora przepaść.
podobnie jest z kazdym programem czy systemem operacyjnym - za szybko się to zmienia.
poza tym sam sprzęt - 5 lat - hmm kupowalem sobie notebooka 3-4 lata temu - super wypasny na tamte czasy - ludzie pytali się po co tyle kasy wydaję (ponad 6tys pln). minęło 4 latka i coz - jest za wolny zebym uzywał np visty a nie oszukujmy się to jest przyszloscią czy tego chcemy czy nie tak jak bylo z win xp.
nie bardzo rozumiem tego calego projektu ale myslalem o nim trochę i ....
mieszkam w malej wsi -> 80-100 mieszkanców, ośrodek przedszkolny, trochę mlodziezy.
poza remizą z naszym zuczkiem nie mamy tak naprawdę miejsca aby się spotkać ktore byloby naszą wlasnością (wiecie - wyremontowac i zrobic dla siebie). zastanawialem sie czy nie warto wlasnie zrobić pomieszczenia z max 4 komputerami + projektorem + łączem z netem. co do komputerow bylaby to prosta tanizna bo szkoda ladować kasę w bloto ktora się zestarzeje w 5 lat (zakladając ze remont mozna zrobić samemu, UG da trochę materiałów to taką salkę na pogadanki i inne spotkania gdzie mozna coś pokazac mozna zrobić i wyposażyc w 10 tys PLN). pozostaje oplata ne łącze adsl. pracownicy to byliby ludzie z osp ktorzy wlasnie przypilnują aby mlodzież miala się gdzie odstresować i może czegoś nauczyć.
takie cos warto zrobić.
ale jakoś ten projekt centrów mi nie odpowiada.
-
Witam. Dawno nic w tym temacie nie pisałem więc postanowiłem się odezwać. Druhowie nieubłaganie zbliża się termin 30 września czyli koniec umowy odnośnie naszych Centrów. Napiszcie co planujecie po tym terminie bo u nas sami nie wiemy co z tym dalej robić. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że wg naszego koordynatora wiele firm chciało stworzyć nowe projekty finansowane w całości przez te firmy bądź z funduszy unijnych ale problem stwarza firma Combidata. Przestraszyli się ze wszystko będzie odbywało się poza nimi czyli odetną ich od funduszy i stawiają warunki które są nie do zaakceptowania przez wszystkich chętnych do dalszej współpracy. Chcielibyśmy ciągnąć to dalej lecz może okazać się że finansowo znacznie to odczujemy i prędzej czy później zmuszeni będziemy zrezygnować z tego Centrum. Czekam na Wasze opinie w tej sprawie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 15 wrz 2008, 11:24 przez Osp Młynary, łącznie zmieniany 1 raz.
combidata powiadasz?Osp Młynary pisze:Witam. Dawno nic w tym temacie nie pisałem więc postanowiłem się odezwać. Druhowie nieubłaganie zbliża się termin 30 września czyli koniec umowy odnośnie naszych Centrów. Napiszcie co planujecie po tym terminie bo u nas sami nie wiemy co z tym dalej robić. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że wg naszego koordynatora wiele firm chciało stworzyć nowe projekty finansowane w całości przez te firmy bądź z funduszy unijnych ale nie problem stwarza firma Combidata.....
ech

Wcale mnie to nie dziwi...dawid_a pisze:combidata powiadasz?Osp Młynary pisze:Witam. Dawno nic w tym temacie nie pisałem więc postanowiłem się odezwać. Druhowie nieubłaganie zbliża się termin 30 września czyli koniec umowy odnośnie naszych Centrów. Napiszcie co planujecie po tym terminie bo u nas sami nie wiemy co z tym dalej robić. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że wg naszego koordynatora wiele firm chciało stworzyć nowe projekty finansowane w całości przez te firmy bądź z funduszy unijnych ale nie problem stwarza firma Combidata.....
ech
Szacunek dla ludzi, którzy starają się "pchnąć" ICEO na jakiś normalny tor (soboty i niedziele mnie wykańczają) - my dogadaliśmy się z UG i to oni będą nas finansować po projekcie. Co dalej? Hmmm...
Witam, a jak teraz wygląda działanie waszych ICEO? W jakich godzinach są otwarte? Kto finansuje itp.? Planujecie jakieś szkolenia czy tylko wolny dostęp do internetu?
-
Witam. Zwracam się do Was z pytaniem czy ktoś otrzymał już umowy podpisane przez TP bądź ZG ZOSP . We wrześniu wysłałem umowy podpisane przez nas ale jak do tej pory nic zwrotnego nie otrzymałem. Internet ciągle mamy choć nie płacimy za niego bo zwyczajnie nie otrzymałem umowy którą im wysłałem i nie wiem jak to opłacać i w jakiej formie. Po prostu cisza i brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Zresztą to nie nowość bo każdy pewnie pamięta w jakich "bólach" rodziły się nasze Centra. Jeżeli ktoś z Was drodzy druhowie już otrzymał podpisane umowy z TP. lub ZG ZOSP to proszę o informację na forum. Pozdrawiam.
-
Witam. Sprawę internetu rozwiązaliśmy w sposób następujący. Korzystamy z systemu radiowego Gmina opłaca 120zł/m-c. Sprawdzałem kiedyś to internet TP SA jest nadal aktywny ale nie korzystamy z niego. Centrum otwarte jest cztery dni w tygodniu i opiekunami teraz są kierowcy - konserwatorzy wg. umowy -zlecenie z Gminą. Pozdrawiam K-nt Gminny.
I jak się spisują ICEO po kilku miesiącach od zakończenia projektu?
Mam podobną wioseczkę interentową (z innej fundacji) - sprzet zaczyna się sypać, kłopoty z dzieciakami (chcą tylko grać...).
A ICEO w naszej OSP ledwie dyszy - nie ma kasy na finansowanie pracowników - więc jest czynne tylko w weekendy...
Wydaje mi się, że ten projekt byłby dobty jakieś 3-4 lata do tyłu, anie teraz, gdy większość dzieciaków ma kompy.
Mam podobną wioseczkę interentową (z innej fundacji) - sprzet zaczyna się sypać, kłopoty z dzieciakami (chcą tylko grać...).
A ICEO w naszej OSP ledwie dyszy - nie ma kasy na finansowanie pracowników - więc jest czynne tylko w weekendy...
Wydaje mi się, że ten projekt byłby dobty jakieś 3-4 lata do tyłu, anie teraz, gdy większość dzieciaków ma kompy.
-
Witam. Centrum działa bo działa ale rewelacji brak. Czynne mamy w weekendy ponieważ sami o wszystko pilnujemy. Dzieciaki przychodzą oczywiście na gry ale starsi też witają, mają do dyspozycji projektor więc zbierają się co weekend i grają na dużym ekranie w fifkę. Przynamniej do czegoś ten sprzęt się przydaje. Co najciekawsze internet mamy za darmo ponieważ do dziś nie otrzymaliśmy umowy z TP więc nie wiemy komu i w jakiej kwocie mamy płacić. A miało to być zależne od ilości umów jakie podpisze TP w całym kraju. Ogólnie liczymy że w styczniu lub w lutym zgodnie z obietnicami coś się ruszy. Pozdrowionka dla wszystkich zaangażowanych w tym "projekcie". Mam nadzieję że temat ożywi się i napiszecie jaka sytuacja panuje u Was.
Witam,
ICEO przy OSP w Żydowie startuje na nowo, budynek mamy po remoncie i czekamy na oficjalny odbiór. Sprawa wygląda następująco; komputery jeszcze działają wszystko jest ok. Użytkownicy (dzieciaki) chcą głównie gier... Czy można się temu dziwić? Chyba nie... Co prawda, staramy się nakłonić rolników z terenu całej gminy do korzystania z możliwości szkolenia, jednak już za pasem wiosna i rolnicy myślą o tym jak oranie pola pójdzie a nie o kompach... Jeszcze z nami są ale krucho widzę uczestnictwo osób dorosłych w naszym projekcie. Postanowiliśmy wykorzystać komputery do celów komercyjnych; szkolenia lub "użyczanie" sprzętu; np: projektor i laptop do ewentualnych prezentacji - jak narazie, nikt nie chce niczego pożyczyć...
Internet sponsoruje gmina... eee czy coś jeszcze?
Więcej zapału do pracy, może się uda
ICEO przy OSP w Żydowie startuje na nowo, budynek mamy po remoncie i czekamy na oficjalny odbiór. Sprawa wygląda następująco; komputery jeszcze działają wszystko jest ok. Użytkownicy (dzieciaki) chcą głównie gier... Czy można się temu dziwić? Chyba nie... Co prawda, staramy się nakłonić rolników z terenu całej gminy do korzystania z możliwości szkolenia, jednak już za pasem wiosna i rolnicy myślą o tym jak oranie pola pójdzie a nie o kompach... Jeszcze z nami są ale krucho widzę uczestnictwo osób dorosłych w naszym projekcie. Postanowiliśmy wykorzystać komputery do celów komercyjnych; szkolenia lub "użyczanie" sprzętu; np: projektor i laptop do ewentualnych prezentacji - jak narazie, nikt nie chce niczego pożyczyć...
Internet sponsoruje gmina... eee czy coś jeszcze?
Więcej zapału do pracy, może się uda