Przynależność do dwóch OSP
-
Topic author - Posty: 22
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Sępólno Krajeńskie
- Status: Offline
Przynależność do dwóch OSP
Witam!
Wiem, że temat ten był wałkowany już kilka razy na tym forum.
Wiem też, że mogę należeć do dwóch OSP ( ponieważ są to stowarzyszenia ) ale moje pytanie brzmi czy mogę wyjeżdżać do akcji w jednej jak i w drugiej jednostce ? Jak na to patrzy Gmina i ten ekwiwalent ( OD RAZU MÓWIĘ, ŻE NIE CHODZI MI O KASE BO I TAK ODDAJĘ JĄ NA OSP GDZIE TERAZ JESTEM ) a wyjazdów za dużo nie ma bo nie jest to jednostka KSRG.
Chcę tylko pomóc drugiej OSP ( zapisać się chce tam ponieważ mam dziewczynę z tej miejscowości i dużo czasu spędzam u niej) a wiem, że brakuje tam ludzi do akcji. Ja natomiast mam wyszkolenia, badania lekarskie itd.
Chciałbym też udzielać się w życiu tej jednostki i pomóc w różnych sprawach sprzętowych np. pisanie projektów.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam.
Wiem, że temat ten był wałkowany już kilka razy na tym forum.
Wiem też, że mogę należeć do dwóch OSP ( ponieważ są to stowarzyszenia ) ale moje pytanie brzmi czy mogę wyjeżdżać do akcji w jednej jak i w drugiej jednostce ? Jak na to patrzy Gmina i ten ekwiwalent ( OD RAZU MÓWIĘ, ŻE NIE CHODZI MI O KASE BO I TAK ODDAJĘ JĄ NA OSP GDZIE TERAZ JESTEM ) a wyjazdów za dużo nie ma bo nie jest to jednostka KSRG.
Chcę tylko pomóc drugiej OSP ( zapisać się chce tam ponieważ mam dziewczynę z tej miejscowości i dużo czasu spędzam u niej) a wiem, że brakuje tam ludzi do akcji. Ja natomiast mam wyszkolenia, badania lekarskie itd.
Chciałbym też udzielać się w życiu tej jednostki i pomóc w różnych sprawach sprzętowych np. pisanie projektów.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam.
Tylko życie poświęcone innym...
Warte jest przeżycia...
Warte jest przeżycia...
Re: Przynależność do dwóch OSP
Możesz tak zrobić, nie ma w prawie przeciwskazań.
-
Ale nikt w Gminie nie będzie miał żadnego " ALE " że raz jadę z tej jednostki do akcji a raz z drugiej? W sumie tylko o to mi chodzi.
Warte jest przeżycia...
Warte jest przeżycia...
Z tego co mi wiadomo to można wyjeżdżać na akcje w tylko jednej jednostce i zdaje się że tylko w tej która działa w miejscu zamieszkania ale wiadomo jak się nikt nie dopatrzy to pewnie można i nie chodzi tu w ogóle o pieniądze a bardziej o Zasady którymi się kieruje PSK bo to oni nas dopuszczają do akcji tyle pamiętam ze szkoleń a jak będę miał trochę czasu to poszukam coś na potwierdzenie .
Żaden problem. Przerabiałem ten temat. Masz prawo należeć do kilku OSP. Dostarcz tylko badania,świadectwa i jak naczelnicy się zgodzą to naprzód w końcu to zawsze jeden człowiek do przodu na akcji. A jak pojedziesz do panny to i tak u siebie nie pojedziesz-naczelnicy to powinni zrozumieć w końcu sami też byli młodzi
Tylko jest mały problem....Jak zawyje syrena u panny w nocy to może być problem bo w końcu to nie twoje łóżko i można po ciemku spotkać szafę albo fotel......a wierz mi boli troche 

-
- OSP (gm., woj.): wieliczka małopolskie
Tylko jakby nie było to zawyzysz badz zanizysz statystyki bedac czlonkiem 2 OSP jednoczesnie.... wyjazdy, osoby podczas akcji, umunurowanie, kursy, szkolenia otp itd...
Statystyki z ptk widzenia gminy czy powiatu beda zaburzone - tez to przerabialismy... wiecej klopotu jest potem z wyjasnieniami, wypelnianiem dokumentow itd...
Statystyki z ptk widzenia gminy czy powiatu beda zaburzone - tez to przerabialismy... wiecej klopotu jest potem z wyjasnieniami, wypelnianiem dokumentow itd...
-
Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Zapytałem o to samo w jednostce której jestem i niestety "nici z pomysłu".
Mój obecny prezes i naczelnik powiedzieli, że jest to nie możliwe ponieważ :
- kursy robiłem w obecnej jednostce i nie rozumieją jakbym mógł używać tych kursów w 2 jednostce ( nie zrozumiałem tego argumentu z ich strony, przecież ważne jest to że mam te kursy i mogę jechać i pomagać innym )
- kolejnym argumentem z ich strony było ubezpieczenie ( za MOJE ubezpieczenie płaci gmina prawda ? Więc ubezpieczenie jak dobrze rozumiem jest na osobę, a nie na JEDNOSTKĘ KTÓRA SKŁADA "PROŚBĘ" O UBEZPIECZENIE < taki argument dali mi naczelnik z prezesem, choć trochę tego nie rozumiem )
- podobnie jak z ubezpieczeniem stwierdzili, że gmina płaciła by podwójnie za badania lekarskie bo która jednostka by za mnie płaciła ? To są niestety ich słowa, na moje UBEZPIECZENIE jak i BADANIA LEKARSKIE są na OSOBĘ ( CZYLI STRAŻAKA OSP W GMINIE ) a nie na strażaka ochotnika w jednostce ( jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie )
- No i ostatni argument dotyczył tego, że po prostu nie mogę należeć do dwóch OSP z racji tego, że jakby tak wszyscy robili to na syrenę zbiegały się "obce" osoby.
Są to dla mnie śmieszne argumenty z którymi nawet nie chciałem się kłócić ponieważ stwierdziłem, że to walka z wiatrakami...
Najlepszy był z-za naczelnika, który stwierdził, że mam teraz wybrać gdzie chcę być w której jednostce
Mimo wszystko, dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi, pozdrawiam
Zapytałem o to samo w jednostce której jestem i niestety "nici z pomysłu".
Mój obecny prezes i naczelnik powiedzieli, że jest to nie możliwe ponieważ :
- kursy robiłem w obecnej jednostce i nie rozumieją jakbym mógł używać tych kursów w 2 jednostce ( nie zrozumiałem tego argumentu z ich strony, przecież ważne jest to że mam te kursy i mogę jechać i pomagać innym )
- kolejnym argumentem z ich strony było ubezpieczenie ( za MOJE ubezpieczenie płaci gmina prawda ? Więc ubezpieczenie jak dobrze rozumiem jest na osobę, a nie na JEDNOSTKĘ KTÓRA SKŁADA "PROŚBĘ" O UBEZPIECZENIE < taki argument dali mi naczelnik z prezesem, choć trochę tego nie rozumiem )
- podobnie jak z ubezpieczeniem stwierdzili, że gmina płaciła by podwójnie za badania lekarskie bo która jednostka by za mnie płaciła ? To są niestety ich słowa, na moje UBEZPIECZENIE jak i BADANIA LEKARSKIE są na OSOBĘ ( CZYLI STRAŻAKA OSP W GMINIE ) a nie na strażaka ochotnika w jednostce ( jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie )
- No i ostatni argument dotyczył tego, że po prostu nie mogę należeć do dwóch OSP z racji tego, że jakby tak wszyscy robili to na syrenę zbiegały się "obce" osoby.
Są to dla mnie śmieszne argumenty z którymi nawet nie chciałem się kłócić ponieważ stwierdziłem, że to walka z wiatrakami...
Najlepszy był z-za naczelnika, który stwierdził, że mam teraz wybrać gdzie chcę być w której jednostce

Mimo wszystko, dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi, pozdrawiam

Warte jest przeżycia...
Warte jest przeżycia...
-
- OSP (gm., woj.): woj. Lubelskieee
Żaden z czterech argumentów nie jest racjonalny i tak jak napisałeś są "śmieszne".
Witam.
Zalatuje mi tu poprostu zazdrością
Argumenty podane przez Zarząd są dokładnie śmieszne.
Co do ubezpieczenia to gmina robi przetarg więc jeśli obie jednostki są w tej samej gminie to żaden problem bo gmina ubezpiecza ilość ludzi i załącza do tego listę imienną do polisy więc czy ty będziesz w jednej czy drugiej osp to nie ważne bo polisa jest na UG.
-Kursy rzecz nabyta jeśli ja miałbym tak podchodzić do sprawy w mojej jednostce to nikogo bym nie mógł szkolić bo ten czy tamten ożeni się za 5-10 lat i pójdzie do innej jednostki i wtedy tracę człowieka -ale trzeba patrzeć też w drugą stronę że zawsze ktoś może się przeprowadzić do naszej miejscowości i wtedy znowu nasza jednostka zyskuje "gotowca" bo nie trzeba go szkolić, a poza tym szkoląc się podnosisz nie tylko swoje umiejętności ale też statystyki wyszkolenia jednostki rosną (kolejny powód pewnie dla którego nie chcą cie puscić)
A może poprostu jednostki nie pałają do siebie sympatią??
Badania lekarsie prosto obejść---raz jedna jednostka raz druga,a dla świętego spokoju ja bym sam sobie zrobił i wtedy mogą cie wszyscy pocałować i tak obalisz kolejny argument.
Co do należności do kilku jednostek niech poda podstawe prawną że nie można?
Obce osoby na alarm?? Banalne wszyscy się na poziomie gminy i nawet powiatu znamy się bo na akcjach,ćwiczeniach, zebraniach itp spotykamy więc znamy sie dobrze bynajmniej w mojej gminie.
A zastępca naczelnika to chce chyba ciebie się pozbyć stawiająć cię w takim położeniu.
A tak dla odmiennośći zapytaj w osp u panny co oni na to ??
Ktoś chce cię postraszyć
Zalatuje mi tu poprostu zazdrością

Co do ubezpieczenia to gmina robi przetarg więc jeśli obie jednostki są w tej samej gminie to żaden problem bo gmina ubezpiecza ilość ludzi i załącza do tego listę imienną do polisy więc czy ty będziesz w jednej czy drugiej osp to nie ważne bo polisa jest na UG.
-Kursy rzecz nabyta jeśli ja miałbym tak podchodzić do sprawy w mojej jednostce to nikogo bym nie mógł szkolić bo ten czy tamten ożeni się za 5-10 lat i pójdzie do innej jednostki i wtedy tracę człowieka -ale trzeba patrzeć też w drugą stronę że zawsze ktoś może się przeprowadzić do naszej miejscowości i wtedy znowu nasza jednostka zyskuje "gotowca" bo nie trzeba go szkolić, a poza tym szkoląc się podnosisz nie tylko swoje umiejętności ale też statystyki wyszkolenia jednostki rosną (kolejny powód pewnie dla którego nie chcą cie puscić)
A może poprostu jednostki nie pałają do siebie sympatią??
Badania lekarsie prosto obejść---raz jedna jednostka raz druga,a dla świętego spokoju ja bym sam sobie zrobił i wtedy mogą cie wszyscy pocałować i tak obalisz kolejny argument.
Co do należności do kilku jednostek niech poda podstawe prawną że nie można?
Obce osoby na alarm?? Banalne wszyscy się na poziomie gminy i nawet powiatu znamy się bo na akcjach,ćwiczeniach, zebraniach itp spotykamy więc znamy sie dobrze bynajmniej w mojej gminie.
A zastępca naczelnika to chce chyba ciebie się pozbyć stawiająć cię w takim położeniu.
A tak dla odmiennośći zapytaj w osp u panny co oni na to ??
Ktoś chce cię postraszyć

Może i śmieszne, ale ? Jest coś takiego jak RAPORT OSP i okaże się, że w Polsce mamy 20 milionów ochotników podwójnie lub nawet poczwórnie zapisanych do OSP (a kto komu zabroni? jeżeli piszemy prawo według własnego widzimisię).
Badań lekarskich nie obejdziesz. Kieruje cię gmina jako członka OSP w danej miejscowości i tylko w danej OSP masz ważne
badania, tak samo jest z ubezpieczeniem tylko w tej OSP.
badania, tak samo jest z ubezpieczeniem tylko w tej OSP.
-
- OSP (gm., woj.): OSP powiat woj Mazowieckie
Badania lekarskie opłaca gmina ale są ważne w każdej jednostce wystarczy skserować i dostarczyć do drugiej jednostki tak jak szkolenia.Ubezpieczenie zależy od formy zawarcia tj. może być imienne (dla każdego strażaka) lub bezimiennie czyli ubezpieczenie na pełną obsadę samochodu np. 6 osób które wyjeżdżają samochodem do akcji (jest to bardziej opłacalne) i wtedy nie ma problemu z wyjazdem w jednej lub drugiej jednostce. Sprawa pozwolenia czy nie to już inna sprawa..
Nasz druh zapomniał o jednym aspekcie całej sprawy, jako członek jest zobowiązany przestrzegać postanowień statutu oraz zarządzeń władz OSP. Ponadto o tym czy jest w podziale bojowym i wyjeżdża decyduje Naczelnik.
Proste nie można być w pełni dyspozycyjnym dla dwóch jednostek jednocześnie. Co innego jeżeli przechodzi czasowo lub na stałe do innej jednostki. W tedy jest na jej ewidencji i rozliczeniu. Proszę o pełne przedstawianie argumentacji na przyszłość.
Proste nie można być w pełni dyspozycyjnym dla dwóch jednostek jednocześnie. Co innego jeżeli przechodzi czasowo lub na stałe do innej jednostki. W tedy jest na jej ewidencji i rozliczeniu. Proszę o pełne przedstawianie argumentacji na przyszłość.
-
- OSP (gm., woj.): Lesznowola, Mazowieckie
Z tego co mi wiadomo to, oczywiście możesz byc w dwóch jednostkach nawet nie pytając swojego obecnego zarządu.
Ale...
Tylko w jednej jednostce możesz być strażakiem czynnym a w pozostałych tylko wspierającym.
To załatwia wszystkie problemy z ubezpieczeniami i szkoleniami.
Te wykonujesz tylko w jednostce w której jesteś strażakiem czynnym.
Przypomnę tylko, że członkowie wspomagający nie biorą udziału w akcjach ratowniczych.
Ale...
Tylko w jednej jednostce możesz być strażakiem czynnym a w pozostałych tylko wspierającym.
Przypomnę tylko, że członkowie wspomagający nie biorą udziału w akcjach ratowniczych.
A skąd kolego czerpałeś taką wiedzę?bosek pisze:Ale...
Możesz być w dwóch jednostkach strażakiem czynnym o ile statut któreś z tych jednostek tego nie zabrania.
Możesz w obu jednostkach jeździć do zdarzeń, jeśli tylko dasz radę.
Żadna jednostka nie może Ci narzucić tylko członkowstwa wspierającego.