Urząd Skarbowy w OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
mirszew
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Urząd Skarbowy w OSP

Post autor: mirszew »

W OSP w Przywidzu prowadzona jest kontrola Skarbowa od 05 listopada 2007 roku. Jeśli Urzędy Skarbowe ruszą na Ochotnicze Straże Pożarne to boję się o konsekwencje ich działań. Jestem prezesem OSP w Przywidzu i prowadzę dokumentację sam, kupiłem program komputerowy i księguję pieczołowicie każde zdarzenie gospodarcze lecz niestety nie uchroniłem się od wpadek z terminami złożenia deklaracji, zaksięgowanie przychodu w terminie... itp. Moje przewinienia nie miały żadnych skutków skarbowych a i tak postawiono mi zarzuty i jestem oskarżony o popełnienie przestępstwa z art 77 ustawy o rachunkowości. Sprawa jest skierowana do Sądu wydział Karny. Za nieterminowe złożenie deklaracji dostałem już karę pozbawienia wolności na dwa lata w zawieszeniu na rok i zapłatę kosztów oraz 200 zł na cele charytatywne. Co stanie się z tymi OSP, które do dzisiaj nie prowadzą pełnej księgowości, które w ogóle nie prowadzą dokumentacji, które nie złożyły żadnej deklaracji do US, które nie mają świadomości bezprawnego działania względem Fiskusa, nie mówiąc o sprawozdawczości i innych obowiązujących dokumentacji w stowarzyszeniach? Piszę to w bardzo wielkim skrócie ku przestrodze. . . Byłem wielkim zapaleńcem w naszej działalności, od roku nękany sprawami sądowymi, opadają mi siły i chęci.

dawid_a
Status: Offline

Re: Urząd Skarbowy w OSP

Post autor: dawid_a »

kiedys pomagalem w pewnym stowarzyszeniu.
mieli problemy - kontrole z urzędu pracy, skarbówki, szukali pirackiego oprogramowania, po prostu wszystko co moglo się przytraficitp.
w ciągu 2 lat przebrnęli przez wszystkie możliwe kontrole tak im konkurencja dopiekła, ale konkurencja padła w końcu.
do czego zmierzam - moze komus zalezliście (lub ty druhu) zalazles za skórę i macie to co macie.
ja po swoich zyciowych doświadczeniach wiem ze standardem konkurencji jest nasylanie skarbówki jeżeli się ktoś wychyla.
i nie jest ważne czy to stowarzyszenie czy firma - przeszkadzasz komuś w interesach to licz się ze masz skarbówkę pewną.

Niestety w sprawie szkolen dla jakichs księgowych na Związek nie możemy liczyć choć mogliby stworzyć program umożliwający prowadzenie jako takiego porządku.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat