Obowiązki komendanta OSP
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Obowiązki komendanta OSP
Mam pytanie i prosiłbym o szybką odpowiedź.
Czy Komendant ZOSP RP może jednocześnie pełnić obowiązki naczelnika ZOSP RP?
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie i liczę na to że ktoś mi tu pomoże.
Czy Komendant ZOSP RP może jednocześnie pełnić obowiązki naczelnika ZOSP RP?
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie i liczę na to że ktoś mi tu pomoże.
Re: Obowiązki komendanta OSP
Czy chodzi Ci o komendanta gminnego ZOSP RP?
Nie ma naczelnika ZOSP RP. Jest naczelnik OSP. Nie ma natomiast żadnej sprzeczności jeśli naczelnik OSP jest równocześnie komendantem gminnym ZOSP RP.
Nie ma naczelnika ZOSP RP. Jest naczelnik OSP. Nie ma natomiast żadnej sprzeczności jeśli naczelnik OSP jest równocześnie komendantem gminnym ZOSP RP.
u nas skarbnik OSP ktora jest w KSRG jest zarazem KG ZOSP
Podepne się pod ten wątek ze swoim pytaniem.
wg.statutu osp.akcjami dowodzi naczelnik .a co jeśli naczelnik ma tyko kurs podstawowy?
czy są jakieś organa które reagują na taki stan??
dodam tylko że nasza osp jest od lat w KSRG a dowodzenie akcjami wygląda tragicznie.
pozdrawiam
wg.statutu osp.akcjami dowodzi naczelnik .a co jeśli naczelnik ma tyko kurs podstawowy?
czy są jakieś organa które reagują na taki stan??
dodam tylko że nasza osp jest od lat w KSRG a dowodzenie akcjami wygląda tragicznie.
pozdrawiam
Żeby zostać naczelnikiem nie trzeba mieć ukończonego kursu/szkolenia naczelników OSP?
Teoretycznie naczelnik musi mieć ukończone szkolenie dla naczelników OSP ale jak widzimy teoria ma niewiele wspólnego z praktyką... Pamiętam, że w mojej jednostce też kiedyś była taka sytuacja, że nowo wybrany naczelnik miał tylko kurs podstawowy. Ale po około pół roku przeszedł szkolenie i teraz jest OK. W jednostce mamy teraz 3 po takim szkoleniu
. Ale niestety nie wszędzie tak jest...

Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
w wmojej osp sytuacja taka trwa już kilka lat.Byłem w PSP i jak widzę co się dzieje podczas akcji r-g.to ręce opadają.
Ponawiam pytanie kto jest władny do tupnięcia nogą?
ps.W środę zbiera się zarząd ,ośmieliłem się krytykować więc trzeba się mnie pozbyć.
pozdrawiam
Ponawiam pytanie kto jest władny do tupnięcia nogą?
ps.W środę zbiera się zarząd ,ośmieliłem się krytykować więc trzeba się mnie pozbyć.
pozdrawiam
naczelnik powinien mieć kurs naczelników lub kurs dowódcy sekcji, przecież on dowodzi akcją a nie jest w warsztacie szewskim, gdy nie posiada przeszkoleń to jak morze dowodzić jednostką do przybycia JRG.
Są też tacy naczelnicy którzy są tylko od święta np. na 500 zdarzeń jest tylko 5 razy bo to on ma od tego ludzi, a on siedzi na piwku w barze pozdrawiam.
Są też tacy naczelnicy którzy są tylko od święta np. na 500 zdarzeń jest tylko 5 razy bo to on ma od tego ludzi, a on siedzi na piwku w barze pozdrawiam.